fredag 24. april 2015

Vampirater: Havets Demoner

Vampirater: Havets demoner
Denne bokanmeldelsen er om boka som har samme navn som overskriften. Vampirater er en fantasybok som inneholder noen overnaturlige karakterer og hendelser.
Året er 2505. Sjørøveriet har nådd en gullalder. De Australske tvillingene Connor og Grace Storm blir skylt vekk fra hverandre etter at en kraftig storm knuser båten deres til pinneved. Connor blir reddet av det høyt beryktede sjørøverskipet El Diablo, mens Grace blir funnet av et mer mystisk skip. Hun blir låst inn i en nokså luksuriøs lugar. Dette blir hun selvfølgelig urolig av. Men til sin lettelse får hun vite at det ikke vil skje henne noe, så lenge hun adlyder den gåtefulle kapteinen.
 Forfatteren av boka er Justin Somper. Han er en barne- og ungdomsbokforfatter som ble født i St. Albans. Denne boken er den første av sju i serien Vampirater. I Norge er kun de fire første bøkene oversatt og utgitt. Forlaget som står bak utgivelsene er Gyldendal barn og Ungdom. Vampirater: Havets demoner ble utgitt i 2006 i Norge.
Boken starter raskt in medias res. Den begynner midt i en handling. Det er ganske mange spenningskurver i boka, og utfallet av en situasjon er ofte overraskende. Selv om boken egentlig slutter som de fleste lesere forventer. Slutten er vel det mest forutsigbare i hele boka.
 Kapitlene i boka er veldig strategisk inndelt. De fleste lesere tenker nok noe som: “Jeg skal bare lese ferdig kapittelet”. Men Somper var forutseende. Med dette mener jeg at han har skrevet boka med to forskjellige handlinger som litt etter litt smelter sammen. Den ene er om Connor og den andre om Grace. Han har dratt nytte av dette ved å dele inn annethvert kapittel for hver av tvillingene. I tillegg slutter hvert av kapitlene med en såkalt “cliffhanger”. Det vil si at slutten av kapittelet avslører litt av det neste, men stopper så brått. I mange andre bøker ville det ikke vært noe å bry seg om. For da trenger man bare å bla til neste side for å finne ut litt mer, også legge boka fra seg uten en følelse av nysgjerrighet. Men siden det etter hvert kapittel, kommer et nytt med en helt annen handling, er denne metoden utelukket. Dette er det geniale med skrivemåten til Somper. Det er dette som gjør at man ikke klarer å legge boken fra seg.
Når det kommer til originalitet, utmerker boka seg på også dette feltet, selv om den bærer et snev av klisje over seg. Karakterene og handlingen er fullstendig original, men likevel er det en del ting i boka som jeg synes Somper kunne spart seg for. For det første har du tittelen: Vampirater. Del den opp, og du får Vampyr og pirater. Erfarne lesere vet at begge disse temaene er oppbrukt og gjenopptatt utallige ganger i tidligere bøker av andre forfattere. Og det vil de nok sannsynligvis fortsette med. For det andre er det også litt klisjepreget at “vampyrene” i boka egentlig ikke vil menneskene noe vondt. Denne boka smelter sammen de to verdenene på en fantastisk måte, der både blodsuging og plyndring tar del i denne ufattelig spennende historien. I tillegg har forfatteren klart å akkompagnere moderne byliv, med godt gammeldags sjørøveri som om det var helt naturlig.

Til slutt vil konkludere med at boken både er original, og har et bredt og veldig godt beskrevet persongalleri. Handlingen har flyt og tonnevis med spenningskurver som gjør at boken blir uforutsigbar, men samtidig lett å følge. Målgruppen til denne boka er erfarne lesere mellom 11 og 15 år.